Saamelaisten parlamentin 50-vuotisjuhlaa vietetään marraskuussa 2023

Saamelaisten parlamentin 50-vuotisjuhlaa vietetään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa tiistaina 28. marraskuuta 2023 klo 11 alkaen. Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan juhlaa suoran lähetyksen kautta.

– On merkittävää, että pääsemme juhlistamaan saamelaisten parlamentin 50-vuotista matkaa Suomessa. Tässä hetkessä on hyvä antaa tunnustusta saamelaispolitiikan pioneereille ja kaikille eri vuosikymmenien aikana mukana vaikuttaneille saamelaispoliitikoille, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso. – Kahden kansan välinen toimiva yhteistyö myös edellyttää diplomaattista toimintakulttuuria ja sitä, ettei kummankaan tahon edustuksellinen rooli ole uhattuna, Juuso jatkaa.

Saamelaiskäräjien edeltäjänä vuosina 1973–1995 toimi saamelaisvaltuuskunta, joka perustettiin siitä annetulla valtioneuvoston asetuksella 9. marraskuuta 1973. Saamelaisten parlamentaarinen toiminta pääsikin käyntiin Suomessa aikaisemmin kuin muissa pohjoismaissa.

Saamelaiskäräjät perustettiin vuoden 1996 alussa omalla lailla vuonna 1995 uudistetun perustuslain nojalla. Tänä päivänä Saamelaiskäräjien päätoimisto sijaitsee Inarissa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, missä myös Saamelaiskäräjien kokoukset pidetään omassa parlamenttisalissa.

– Saamelaiskäräjien toimikenttä on laajentunut ja tehtävät ovat lisääntyneet huomattavasti vuosien aikana. Saamelaiskäräjät onkin yksi saamelaisten kotiseutualueen merkittävistä työnantajista ja Saamelaiskäräjät työllistää lähes 80 henkilöä eri vakinaisissa ja määräaikaisissa tehtävissä, sanoo Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Pia Ruotsala-Kangasniemi.

Saamelaisten parlamentin 50-vuotisjuhlaan paikan päälle on kutsuttu saamelaisvaltuuskunnan sekä Saamelaiskäräjien jäsenet eri vaalikausilta, saamelaisyhteiskunnan vaikuttajia, Suomen valtion ja erinäisten yhteistyötahojen edustajia sekä Saamelaiskäräjien työntekijät.

Juhlan ohjelma julkaistaan Saamelaiskäräjien nettisivuilla www.samediggi.fi. Juhlaa pääsee seuraamaan suorana lähetyksenä.

Lisätietoja:

Tuomas Aslak Juuso
Puheenjohtaja
040 687 3394
tuomas.juuso@samediggi.fi 

Pia Ruotsala-Kangasniemi
Hallintopäällikkö
010 839 3106 / 040 726 2688
pia.ruotsala@samediggi.fi


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia