Saamelaisnuorten taidetapahtuman 6.5.2025 työpajoihin ilmoittautuminen on auki 10.-22.4.2025
Saamelaisnuorten taidetapahtumaa edeltävänä päivänä 6.5.2025 järjestetään saamelaisnuorille ja –lapsille työpajoja sekä seuraavan päivän esitysten soundcheckit. Työpajoihin ilmoittautuminen on auki 10.-22.4.2025.

Saamelaisnuorten taidetapahtumaa edeltävänä päivänä 6.5.2025 järjestetään saamelaisnuorille ja –lapsille työpajoja sekä seuraavan päivän esitysten soundcheckit. Työpajoihin ilmoittautuminen on auki 10.-22.4.2025. Työpajojen järjestäjinä ovat Saamelaismuseo Siida, Saamelainen lastenkulttuurikeskus Mánnu ja Nuorisoneuvosto, ja ne kaikki järjestetään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, Inarissa.
Ilmoittautuminen tehdään Webropol-ohjelman kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/E3184722E7FB6826
Lyhyet kuvaukset työpajoista:
Saamelaismuseo Siida:
Työpajaohjelmaa tarjotaan kahdelle ikäryhmälle 1.-4.lk ja 5.-9.lk oppilaille. Työpajojen teemana on tänä vuonna ympäristötaide. Työpajat alkavat tasatunnein ja kestävät 45 minuuttia. Taidetyöpajoissa voi tulla sotkua väreistä ja liimasta, joten tähän taideateljeehen ei kannata tulla hienoimmissa vaatteissa. Työpajoissa annetaan tilaa luovuudelle, joten kännykät jätetään ateljeeseen tullessa reppuihin tai takin taskuun. Kaikki tarvittava materiaali jaetaan työpajassa. Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen 10.-22.4.2025.
1.-4. luokkien työpajan teemana on ympäristötaide. Työpajassa tutustutaan taiteilija-duojár Inghild Tapion puuveistoksiin ja niiden töiden pohjalta oppilaat saavat tehdä omakuvat puusta ja muista perinteisistä duodjimateriaaleista. Lopulta lapsien tekemät omakuvat asetetaan näytteille ulkomuseoon korvakotaan, jossa ne saavat olla esillä syksyyn saakka.
Lapset maalaavat omat kasvonsa puupalaseen ja koristelevat puut itsevalitsemallaan tavalla annetuilla duodjimateriaaleilla. Jokaiseen veistokseen kirjoitetaan taiteilijan nimi, jotta työt löytävät takaisin omistajilleen näyttelyn päätyttyä. Työpajan aikana voidaan keskustella siitä, mitä tarkoittaa omakuva. Työpajatyössä lapsi saa kuvata itsensä juuri sellaiseksi, kun näkee itsensä. Työpaja antaa tilaa lapselle miettiä, kuka hän on ja mikä on hänen identiteettinsä.
5.-9.lk. oppilaiden työpajassa keskitytään tarinankerrontaan ympäristötaiteen keinoin. Työpajan alussa keskustellaan millaisia saamelaisia kertomuksia oppilaat ovat kuulleet tai mitä mytologiahahmoja he tietävät. Työpajassa nuoret pääsevät kuvaamaan näitä saamelaisten kertomuksien hahmoja tekstiilitöissään. Inspiraatioksi näytetään Lise Tapio Pittjan tekemiä töitä, joissa on saamelainen jumalhahmo kuvattu sisnan päälle. Työpajan materiaaleina on pehmeän duodjin materiaaleja, kuten verka-, sisna- ja puuvillakangaspalasia. Työt voivat olla myös abstraktia taidetta. Työstä voi tehdä ensin nopean luonnoksen paperille.
Jokainen työ liimataan alustalle ja näin kaikista tauluista muodostuu yhteinen iso kollaasi-installaatio, joka sijoitetaan Siidassa nähtäville, kuten mikä tahansa muukin taideteos. Teoskokonaisuus on esillä vuoden 2025 loppuun saakka. 9.lk oppilaita pyydetään jättämään tarkemmat yhteystiedot töiden taakse, jotta voimme lähettää työt heille postitse. Muiden oppilaiden työt toimitetaan kouluille jaettavaksi omistajilleen.
Molempia työpajoja varten valmistellaan pedagogiset monisteet, joissa on kirjalliset ohjeet työpajasta. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan työpajaa ja teemaa käsittelevät saame-suomi –sanalistat.
Saamelainen lastenkulttuurikeskus Mánnu:
SISTEBÁDDI/SISNANAUHA
Sisna-nauhan punominen, tehdään punotusta nauhasta avaimenperä, laukun koriste tms.
BOHCCO ČUOLBMA/PORON SOLMU
Perinteinen poron solmiminen puuhun, kun aletaan taamomaan poroa. Solmu on yksi tärkeä osa tieto-taidosta joka on hyvä oppia. Arkipäivän matematiikkaa ja ongelman ratkaisua!
LIHKKASTAGAT/LIIKKEET
Tanssillinen työpaja luonnossa.
Nuorisoneuvosto:
Boahtevuohta Sámis – Tulevaisuus Saamenmaalla
Nuorisoneuvoston vaalikauden yhtenä tavoitteena on Saamelaisnuorten elinolojen kehittäminen saamelaisten kotiseutualueella, jotta saamelaisnuorilla olisi mahdollisuus jäädä ja palata saamelaisalueelle ja hankkia toimeentulonsa myös perinteisissä elinkeinoissa. Usein saamelaisnuoret joutuvat muuttamaan opintojen ja töiden vuoksi saamelaisalueelta.
Nuorisoneuvosto on suunnitellut erilaisia toimenpiteitä saamelaisnuorten elinolojen kehittämiseksi ja tässä työpajassa nuorten kanssa käsitellään tätä aihetta.
Kohderyhmä: yläkoulu ja lukio