Eettisesti kestävä alkuperäiskansamatkailu esillä Inarissa

Euroopan ensimmäinen alkuperäismatkailukonferenssi EITC 2025 järjestetään Inarissa 20.-22.5.2025. Konferenssi keskittyy eettisesti kestävään alkuperäiskansamatkailuun.

Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Tauno Ljetoff piti konferenssin tervetuliaispuheenvuoron. Kuva: Saamelaiskäräjät / Johanna Alatorvinen.

Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Tauno Ljetoff avasi konferenssin keskiviikkona 21.5. todeten, kuinka matkailu on nykyisin monelle saamelaisellekin tärkeä elinkeinon lähde, ja se kulkee usein käsi kädessä perinteisten saamelaisten elinkeinojen kanssa. – Perinteisten elinkeinojen ja matkailun yhteensovittaminen on tärkeää, ja uskon, että sertifiointityöllä voimme luoda entistä parempia toimintatapoja, sanoo Ljetoff.

Ljetoff toi tervetuliaispuheenvuorossaan esille, kuinka vastuullisen saamelaismatkailun sertifikaatti on kaikkien etu, sillä se vahvistaa sekä saamelaiskulttuuria, Saamenmaan luontoa, että koko saamelaisyhteisöä. Samalla se takaa myös kaikille täällä vieraileville sen, mitä he vierailultaan yleensä eniten toivovat: aidomman ja samalla saamelaisyhteisölle ja luonnolle kestävämmän kokemuksen.

– Sertifikaattityöllä on tarkoituksena ennen kaikkea selkeyttää saamelaismatkailun nykytilannetta, jotta voimme paremmin tukea oikein ja kestävällä tavalla toimivia tahoja. Erityisen tärkeää meille on tietysti vahvistaa saamelaisten omia toimintaedellytyksiä matkailualalla, korostaa Ljetoff.

Alkuperäiskansakonferenssin järjestävät yhteistyössä World Indigenous Tourism Alliance (WINTA), Saamelaiskäräjät ja Lapin yliopisto. Tiistaina 20.5. konferenssin aloitti tutkimussymposium, jonka aiheena oli matkailu ja alkuperäiskansojen kulttuuriperintö. Keskiviikkona 21.5. ja torstaina 22.5. konferenssissa käsitellään eettisesti kestävän alkuperäiskansamatkailun käytäntöjä. Tarkempana aiheena ovat matkailussa hyödynnettävät sertifikaatit, kestävä matkailu ja alkuperäiskansamatkailun myynti ja markkinointi. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt erityisavustuksen konferenssin järjestämistä varten. Tutustu tarkemmin konferenssin ohjelmaan täältä.

Sertifikaattityöllä tukea saamelaisten yrittäjien kilpailukykyyn

Saamelaiskäräjien seitsemäs saamelaismatkailuhanke, Vasan matka eli Vastuullisen saamelaismatkailun sertifikaatti: toimintamallin ja digitaalisen hakusivuston kehittäminen, keskittyy vastuullisen saamelaismatkailun sertifikaattityöhön. Sertifikaatin tarkoituksena on nostaa esiin vastuullisia ja eettisesti kestäviä saamelaistoimijoita ja -tuotteita, ja näin tukea saamelaisten yrittäjien kilpailukykyä parantavaa toimintaympäristöä. Hankkeen toteutusaika on 11.7.2024-30.6.2025 ja hanke on Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Keskiviikkona 21.5. konferenssissa esiteltiin luonnos uudesta sertifikaatista Suomessa toimiville vastuullisille ja eettisesti kestäville saamelaisille matkailuyrityksille. – Tällä hetkellä vastuullisen saamelaismatkailun sertifikaatin kriteeristö on kommenttikierroksella ja seuraavaksi se menee Saamelaiskäräjien elinkeino- ja oikeuslautakunnan käsittelyyn. Kriteeristöä käsittelee vielä Saamelaiskäräjien hallitus ennen kuin se menee Saamelaiskäräjien kokouksen hyväksyttäväksi, kertoo hankkeen suunnittelija Kirsi Suomi.

Saamelaiskäräjät on aikaisemmin saanut opetus- ja kulttuuriministeriöstä valtionavustusta kuuteen saamelaismatkailuhankkeeseen.  Näiden hankkeiden aikana on muun muassa luotu Vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun toimintaperiaatteet, jonka Saamelaiskäräjät hyväksyi kokouksessaan syyskuussa 2018 sekä Vastuullisen matkailijan ohjeistus saamelaiskulttuuriin ja saamelaisten kotiseutualueen maailman, joka julkaistiin 16.5.2022.

Lisätietoja:

Kirsi Suomi
Suunnittelija, Vasan matka – Vastuullisen saamelaismatkailun sertifikaatti -hanke
040 594 5492
kirsi.suomi@samediggi.fi


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia