“Jokaisella saamelaisella on oikeus olla oma itsensä” – Saamelaiskäräjät toivottaa hyvää Pride-kuukautta!

Kesäkuu on Pride-kuukausi, jolloin ympäri maailmaa järjestetään tapahtumia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Saamelaiskäräjät toivottaa kaikille hyvää Pride-kuukautta!

Sápmi Pride Utsjoella vuonna 2021. Kuva: Ville Fofonoff / Saamelaiskäräjät

Yhdenvertaisuus on tärkeä arvo myös Saamelaiskäräjillä, jonka toimintaohjelmassa 2024–2027 yhdenvertaisuus on nostettu yhdeksi Saamelaiskäräjien toiminnan arvoksi.

Saamelaiskäräjien vaalikauden 2024–27 toimintaohjelmassa on päätös sateenkaaripoliittisen ohjelman laatimisesta. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston tavoitteena on lisäksi kuluvalla kaudella saattaa sateenkaarisanaston käännöstyö loppuun.

Sateenkaarisaamelaiset ovat arvokas osa saamelaisyhteisöä, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

– Jokaisella saamelaisella on oikeus olla oma itsensä. Saamelaiskäräjillä meidän on rakennettava politiikkaa, joka luo hyväksynnän ilmapiiriä saamelaisessa yhteisössä. Sateenkaaripoliittisen ohjelman ottaminen vaalikauden 2024–27 toimintaohjelmaan lähettää vahvan viestin siitä, että Saamelaiskäräjät on saamelaisen LGBTQ+-yhteisön tukena ja haluaa vahvistaa sen äänen kuulumista saamelaisessa yhteiskunnassa, sanoo puheenjohtaja Näkkäläjärvi.

Tänä vuonna Sápmi Pride järjestetään Norjan puolella

Sápmi Pride järjestetään vuosittain eri puolella Saamenmaata. Tänä vuonna Sápmi Pride järjestetään 11.–13.10. Norjan puolen Saamenmaalla Bodøssa, Nordlandin läänissä.

Myös Suomen saamelaisalueella Inarissa järjestetään oma Pride-tapahtuma. Inari Pride järjestetään 29.6. ja sitä vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Saamelaiskäräjät liputtaa Inari Priden kunniaksi Sajoksessa sekä saamen ja suomen lipuilla että saamelaisella Pride-lipulla.

Saamelaiskäräjät lähettää edustajat sekä Sápmi Prideen että Inari Prideen.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia