Puheenjohtaja Näkkäläjärvi piti puheen YK:n yleiskokoussalissa alkuperäiskansojen maailmankonferenssin 10-vuotisjuhlassa 

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi piti arktisen alueen puheen alkuperäiskansojen maailmankonferenssin 10-vuotisjuhlassa. Tapahtuma pidettiin yleiskokoussalissa YK:n päämajassa New Yorkissa 17.4.2024 osana YK:n alkuperäiskansojen pysyvää foorumia (UNPFII).

Kuva: Rosa-Máren Juuso / Saamelaiskäräjät

Kuva: UNDESA / Ronja Pörhö

– On upeaa, että alkuperäiskansojen maailmankonferenssin 10-vuotisjuhlaa juhlistettiin näin hienolla tilaisuudella arvokkaissa puitteissa, puheenjohtaja Näkkäläjärvi sanoo.

Juhlatilaisuudessa kuultiin puheita YK:n edustajilta, YK:n alkuperäiskansaelinten edustajilta, YK:n jäsenvaltioilta sekä maailman alkuperäiskansojen seitsemän sosiokulttuurisen alueen edustajilta. Arktisen alueen puheen piti Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston ja Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

Puheenjohtaja Näkkäläjärvi nosti puheessaan esiin ajankohtaisen aiheen alkuperäiskansojen oikeuksien erityispiirteistä ja niiden suojelusta. Tämä kohta puheesta kirvoitti spontaanit aplodit juhlayleisöltä.

– Alkuperäiskansojen oikeudet ovat luontaisia ja erillisiä, eikä oikeuksiamme saa heikentää sekoittamalla niitä ei-oikeudellisiin termeihin kuten paikallisyhteisöt tai -ryhmät, sanoi puheenjohtaja Näkkäläjärvi.

Puheenjohtaja Näkkäläjärvi sanoi puheessaan, että termi alkuperäiskansat pitää sisällään ainutlaatuisen historian, kulttuurin ja oikeudet, joita ei saa yhdistää tai sekoittaa muihin ryhmiin.

– Erityislaatuisuuteen perustuvaa lähestymistapaa on kunnioitettava alkuperäiskansojen oikeuksien täytäntöönpanossa, jotta voidaan varmistaa, että oikeuksia suojellaan, ylläpidetään ja edistetään ilman kompromisseja.

Lue koko puhe englanniksi täältä. Tilaisuuden voi katsoa täältä.

YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumi ja Saamelainen parlamentaarinen neuvosto

YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumi (UNPFII) on vuonna 2000 perustettu YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (Economic and Social Council, ECOSOC) alainen neuvoa-antava toimielin. Foorumi käsittelee alkuperäiskansoja koskevia kysymyksiä erityisesti taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen, kulttuurin, ympäristökysymysten, koulutuksen, terveyden ja ihmisoikeuksien alueelta. Pysyvä foorumi kokoontuu istuntoonsa kerran vuodessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Saamelainen parlamentaarinen neuvosto (SPN) on Suomen, Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjien välinen parlamentaarinen yhteistyöelin. Venäjän saamelaisjärjestöt osallistuvat yhteistyöhön tarkkailijoina SPN:ssä. Norjan, Ruotsin ja Suomen saamelaiskäräjät johtavat neuvostoa 16 kuukauden kausissa. SPN:n tehtävänä on edistää saamelaiskäräjien välistä yhteistyötä sekä käsitellä asioita, jotka koskevat tai voivat koskea saamelaisia useammassa maassa tai saamelaisia kansana. SPN edustaa Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisia pohjoismaisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.

Lisätietoja:
Pirita Näkkäläjärvi
Puheenjohtaja
044 753 3766
pirita.nakkalajarvi@samediggi.fi

Inka Saara Arttijeff
Kansainvälisten asioiden sihteeri
050 574 7629 / 010 839 3198
inka-saara.arttijeff@samediggi.fi


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia