Rauta ruostuu mutta sana ei vanhene

Lapsi keinuu keinussa ulkona kesällä.

Saamelainen lastenkulttuurikeskus MÁNNU pyytä oppilaista tutustumaan saamelaiseen perinteiseen tietoon erilaisten suullisten ilmaisujen kautta. Tällaisessa epävarmassa maailman tilanteessa on enemmän, kuin merkityksellistä tulkita omia uskomuksiamme, sanontoja ja ennustuksia. Lasten ja nuorten tehtävänä on tehdä kuvitusta saamelaisiin sanontoihin ja uskomuksiin, jotka herättävät ajatuksia.

Tämän työn on mahdollista yhdistää saamenkielen ja kuvataiteen oppiaineisiin. Tyhjä säkki ei pysy pystyssä ja MÁNNU haluaa muistuttaa miten rikas kielemme on ja miten saamelaiset ovat rakentaneet maailmankuvansa, neuvoneet, opettaneet, kiusoitelleet ja ohjanneet nuoria. Luonnollisesti ympäristö ja erilaiset luonnon erityispiirteet vaikuttaneet ja hallinneet elämän tulkitsemisessa.

Ei vanha koira tyhjän takia hauku. Mummot, ukit ja muut ikäihmiset ovat hyviä yhteistyökumppaneita ja apuja suullisen perimätiedon selittämisessä ja opettamisessa.

Kun kuvat ovat valmistuneet osa valitaan kirjaan, jossa on mukana oppilaiden tekemiä kuvia ja sanontoja kirjoitetussa muodossa. Kirja painetaan vielä tämän vuoden puolella ja jokainen saamenluokan oppilas saa kirjan ilmaiseksi.

Lisää tietoja: petra.magga(at)samediggi.fi


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia