Saamelaiskäräjien uusi hallitus kokoontui ensimmäisen kerran – Asialistalla esimerkiksi EU-vaikuttaminen ja saamelaisten kansallispäivä 

Saamelaiskäräjien uuden hallituksen ensimmäinen kokous pidettiin Inarissa perjantaina 29.2.2024. Asialistalla oli muun muassa EU-vaaleihin vaikuttaminen, saamelaisten kansallispäivän järjestäminen ja hallituksen kokouskieli.

 

Saamelaiskäräjien hallitus Saamelaiskäräjien järjestäytymiskokouksen yhteydessä 30.1.2024. Kuvassa vasemmalta Asko Länsman, Inka Musta, Leo Aikio, Pirita Näkkäläjärvi, Tuomas Aslak Juuso, Karen-Anni Hetta ja Tauno Ljetoff. Kuva: Ville Fofonoff / Saamelaiskäräjät

Saamelaiskäräjien hallitus kokoontui Inarissa perjantaina 29.2. ensimmäiseen kokoukseensa uudella kokoonpanolla. Saamelaiskäräjien hallitus käsitteli kokouksessaan Saamelaiskäräjien tavoitteita EU-vaalikaudelle 2024–2029. Keskusteluissa nousivat esiin muun muassa saamelaisten aseman ja osallistumismahdollisuuksien vahvistaminen EU:ssa ja yhteistyön tiivistäminen EU:n suuntaan.

– Meillä oli hyvä hallituksen ensimmäinen kokous ja pääsimme heti tekemään suunnitelmia. Erityisesti EU-vaikuttaminen on meille tärkeä teema tällä vaalikaudella. Oli tärkeää päästä siinä työssä alkuun, koska EU-vaalit ovat jo kesäkuussa. Vaikuttamistyö täytyy aloittaa nyt, sanoo puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

Hallitus keskusteli kokouksessaan myös saamelaisten kansallispäivän 6.2. järjestämisestä ja päätti järjestää saamelaisten kansallispäivän juhlan vuosittain eri paikkakunnilla saamelaisten kotiseutualueella. Hallitus päätti olla järjestämättä erikseen vaalikauden avajaistilaisuutta.

Hallitus keskusteli kokouksessaan myös hallituksen kokouskieleen liittyvistä käytänteistä ja päätti kokouskielen osalta, että kokouksissa voidaan käyttää kaikkia kolmea Suomessa elävää saamen kieltä ja suomea. Hallituksen kokouksia ei tulkata, ellei tulkkia tarvita esimerkiksi esittelijöiden puheenvuorojen ajaksi.

Saamelaiskäräjien hallituksessa on seitsemän jäsentä: puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi Inarista, I varapuheenjohtaja, inarinsaamelainen Leo Aikio Inarista, II varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso Enontekiöltä, kolttasaamelainen Tauno Ljetoff Inarista, Asko Länsman Utsjoelta, Karen-Anni Hetta Vuotsosta ja Inka Musta Helsingistä. Hallituksessa ovat edustettuina kaikki kolme Suomessa elävää saamen kieltä (koltan-, inarin- ja pohjoissaame), kaikkien saamelaisalueen kuntien alueet sekä kaupunkisaamelaiset.

Lisätietoja
Pirita Näkkäläjärvi
Puheenjohtaja
044 7533 766
pirita.nakkalajarvi@samediggi.fi 


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia