Saamelaisnuorten taidetapahtuma joutuu vetäytymään On Air Inari -tapahtuman järjestämisestä ja saamelaiskäräjät esittää saamelaisalueen kunnille kuljetuskustannuksiin osallistumista

Saamelaisnuorten taidetapahtuma järjestetään Inarissa 24.–25.4.2024. Taidetapahtumasta valitaan edustaja valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri -tapahtumaan, joka järjestetään satelliittitapahtumina eri paikkakunnilla lauantaina 11.5.2024. Saamelaiskäräjät joutuu valitettavasti vetäytymään On Air Inari -tapahtuman järjestämisestä omana tapahtumanaan. Saamelaiskäräjät myös esittää saamelaisten kotiseutualueen kunnille osallistumista Saamelaisnuorten taidetapahtumaan osallistuvien lasten ja nuorten kuljetuskustannuksiin.

Lavalla saamelaisnuorten taidetapahtuman esiintyjiä.
Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Saamelaiskäräjät

Saamelaisnuorten taidetapahtuma kuuluu valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri -verkostoon. Valtakunnallinen Nuori Kulttuuri On Air -tapahtuma on nuorten taidefestivaali, joka järjestetään parillisina vuosina monipaikkaisena verkkotapahtumana ja parittomina vuosina lähitapahtumana. Tapahtuma on suunnattu Saamelaisnuorten taidetapahtumasta poiketen 13–29-vuotiaille nuorille. Tänä vuonna monipaikkainen tapahtuma järjestetään satelliittitapahtumina Rovaniemellä, Porissa, Tampereella, Joensuussa, Äänekoskella ja pääkaupunkiseudulla, lisäksi tapahtuma oli suunniteltu järjestettäväksi Inarissa.

Saamelaiskäräjät joutuu valitettavasti vetäytymään On Air Inari -satelliittitapahtuman järjestämisestä. Satelliittitapahtuman kustannukset olisivat tulleet katettavaksi Saamelaisnuorten taidetapahtuman budjetista. Saamelaisnuorten taidetapahtuman vuoden 2024 budjetissa ei ole huomioitu toisen tapahtuman järjestämisestä aiheutuvia lisäkustannuksia. Budjetin riittämättömyyden lisäksi satelliittitapahtuman ajankohdan sijoittuminen helatorstain ja äitienpäivän väliin osoittautui pitkien välimatkojen ja luontaiselinkeinon kannalta erittäin haastavaksi, sillä monet saamelaisalueen nuoret ovat mukana poronhoidossa.

Saamelaiskäräjien järjestämissä tapahtumissa on tärkeää huomioida eri kieliryhmiin kuuluvien ja eri puolilla saamelaisaluetta sekä saamelaisalueen ulkopuolella asuvien lasten ja nuorten osallistumismahdollisuudet. Lauantai-iltana järjestettävän tapahtuman järjestelyihin haasteita toisi saamelaisalueen pitkät välimatkat sekä välimatkoista aiheutuvat majoitustarpeet.

Myös yhteistyökumppaneiden saaminen satelliittitapahtumalle osoittautui epärealistiseksi tavoitteeksi Saamelaiskäräjien taidetapahtumaan varattuihin rajallisiin resursseihin nähden. Saamelaisnuorten taidetapahtuman kustannukset ovat nousseet vuodesta toiseen, ja tänä vuonna taidetapahtuman rahoitus on pienempi kuin aiempina vuosina. Saamelaiskäräjät näkee ensisijaiseksi kohdentaa rajalliset resurssit Saamelaisnuorten taidetapahtuman järjestämiseen.

– Saamelaiskäräjät haluaa tällä päätöksellä varmistaa, että Saamelaiskäräjille osoitetut rajalliset resurssit saadaan kohdennettua Saamelaisnuorten taidetapahtuman järjestämiseen. Resurssien kohdentamisella pyritään varmistamaan laadukas tapahtuma ja mahdollistamaan taidetapahtumaan osallistuminen kaikille saamelaisalueen saamelaisnuorille, II varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso sanoo.

On Air Inari -tapahtuman vetäytymisestä huolimatta Saamelaisnuorten taidetapahtuma on mukana Nuori Kulttuuri -konseptissa. Saamelaisnuorten taidetapahtumasta valitaan edustaja valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri On Air -tapahtumaan. Valittu edustaja osallistuu tapahtumaan nauhoitetulla esityksellä. Nuori Kulttuuri LIVE -lähetys lähetetään tapahtumapäivänä Äänekoskelta.

– Saamelaisnuorten taidetapahtuma on ollut Saamelaisnuorten esiintymisareena jo viiden vuosikymmenen ajan. On tärkeää, että saamelaisnuoret näkyvät myös valtakunnallisilla areenoilla, Juuso jatkaa.

Saamelaisnuorten taidetapahtuman järjestelyihin ja resurssien kohdentamiseen liittyen Saamelaiskäräjät esittää Enontekiön, Utsjoen, Inarin ja Sodankylän kunnille, että saamelaisten kotiseutualueen kunnat osallistuvat koulujensa oppilaiden taidetapahtumaan osallistumisen edellyttämiin kuljetuskustannuksiin. Esityksen taustalla on resurssien kohdistamisen lisäksi saamelaisalueen kunnille kulttuurikasvatussuunnitelmassa asetettu tavoite taata kullekin ikäryhmälle taide- ja kulttuurikasvatuksen peruskokemukset sekä kuntien lakisääteiset tehtävät edistää kulttuurin harrastamista, saatavuutta sekä taide- ja kulttuurikasvatusta ja kulttuuriperinnön säilymistä. Saamelaisnuorten taidetapahtuma on kirjattu osaksi Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kuntien kulttuurikasvatussuunnitelmia. Taidetapahtumaan liittyvissä linjauksissaan Saamelaiskäräjät on kuullut taidetapahtuman työryhmää.

Lisätietoja:
II varapuheenjohtaja
Tuomas Aslak Juuso
tuomas.juuso(at)samediggi.fi
040 687 3394

Ma. projektityöntekijä
Miia Ruokojärvi
miia.ruokojarvi(at)samediggi.fi
044 777 5683


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia