Sodankylän kunnan ja Saamelaiskäräjien edustajat tapasivat yhteistyön merkeissä

Sodankylän kunnan ja Saamelaiskäräjien edustajat tapasivat yhteistyön kehittämiseksi. Inarissa 3.5.2024 järjestetyssä tapaamisessa käytiin läpi Sodankylän kunnalle ja Saamelaiskäräjille yhteisesti tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

Sodankylän kunta ja Saamelaiskäräjät tapasivat yhteistyökokouksessa Inarissa. Kuva: Saamelaiskäräjät

Sodankylän kunnan ja Saamelaiskäräjien edustajat tapasivat Inarissa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa perjantaina 3.5.2024. Tapaamisen tarkoituksena oli yhteisen edunvalvonnan sekä yhteistyön kehittäminen. Yhteistyön ja yhteisen edunvalvonnan kohteiksi tunnistettiin esimerkiksi Vuotson saamelaisyhteisön osallisuuden parantaminen, yhdenvertaisuuden edistäminen sekä kielipesärahoituksen nosto ja jatkuvuus.

Kokouksessa käytiin läpi myös muita Sodankylän kunnalle ja Saamelaiskäräjille ajankohtaisia asioita. Yhdessä keskusteltiin muun muassa saamelaisten oikeuksista, elinkeinojen ja maankäytön yhteensovittamisesta sekä hyvistä väestösuhteista kunnassa. Yhteisiä tapaamisia ja yhteistyötä on tarkoitus jatkaa. Esimerkiksi saamen kielen ja saamenkieliseen opetukseen liittyviä asioita käsitellään tarkemmin erillisessä yhteistyökokouksessa.

Sodankylän pohjoisosa eli Vuotson ja Lapin paliskunnan alue on tärkeä osa saamelaisten kotiseutualuetta, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

–  On tärkeää tunnistaa saamelaisalueen laidalla sijaitsevan Vuotson alueen erityispiirteet. Meillä on yhdessä suuri vastuu tukea saamen kielen, kulttuurin ja perinteisten elinkeinojen elinvoimaisuutta Vuotson alueella, sanoo puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

–  Kunnan ja Saamelaiskäräjien vuosittaisten tapaamisten elvyttäminen on tärkeä osa yhteistyötämme. Tyytyväisenä panin merkille, että pystyimme laatimaan jo ennen työpalaveriamme saamelaisalueen kuntien ja Saamelaiskäräjien kanssa yhteisen kannanoton koskien aikuiskoulutustukea. Toivon, että löydämme jatkossakin yhteisiä kantoja edunvalvottavissa asioissa, kertoo Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Kokoukseen osallistuivat Sodankylän kunnasta kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Annala, kehitysjohtaja Ari Pesonen, tekninen johtaja Matias Yliriesto, hyvinvointi- ja kehitysjohtaja Antti Palomaa ja elinkeinokoordinaattori Senja Lakela-Pyykkönen. Saamelaiskäräjiltä kokoukseen osallistuivat puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi, I varapuheenjohtaja Leo Aikio, hallintopäällikkö Pia Ruotsala-Kangasniemi, saamelaiskäräjien jäsen Armi Palonoja Vuotsosta, puheenjohtajan avustaja Niina Siivikko sekä eri toimialojen virkamiehistä kieliturvasihteeri Anne Kirste Aikio, elinkeino- ja ympäristölakimiessihteeri Sarita Kämäräinen, kielipesäohjaaja Niina Aikio-Siltala, vs. elinkeinosihteeri Maria Valkeapää, vs. ympäristösihteeri Tiina Lovisa Solbär ja saamelaismatkailun kävijäohjeistushankkeen suunnittelija Kirsi Suomi.

Saamelaiskäräjien ja Sodankylän kunnan yhteistyötapaaminen on osa vuotuisia kuntayhteistyötapaamisia. Viime vaalikaudella pidettiin vastaava tapaaminen Inarin kunnan kanssa. Yhteistyötapaamisia Utsjoen ja Enontekiön kuntien kanssa ollaan valmistelemassa ja ne järjestetään syksyllä.

Lisätietoja:

Pirita Näkkäläjärvi
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja
044 753 3766
pirita.nakkalajarvi@samediggi.fi

Jari Rantapelkonen
Sodankylän kunnanjohtaja
040 615 9880
jari.rantapelkonen@sodankyla.fi


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia