Ainutlaatuisella yhteistyöllä vaikutuksia Saamenmaalle 

Saamelaiskäräjät ja Saamelaisneuvosto ovat saaneet arvokasta kokemusta yhteistyöstään Walt Disney Animation Studiosin kanssa. 

Me olemme yksi kansa yli valtioiden rajojen. Olemme kuitenkin harvemmin tehneet niin selkeää ja jokapäiväistä yhteistyötä saamelaisesta perspektiivistä kuin nyt tässä työssä. On ollut innostavaa kohdata tämä kollektiivisiin omistusoikeuksiin liittyvä haaste yleisestä saamelaisesta näkökulmasta”, sanovat Saamelaiskäräjien puheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio (FI), Aili Keskitalo (NO), Per-Olof Nutti (SE) ja Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Åsa Larsson-Blind. 

Saamelaiskulttuurin käsittely kunnioittavasti ja hyväksyttävästi

Saamelaiskäräjät ja Saamelaisneuvosto tiedottivat heinäkuussa 2019, että pohjoissaamenkielinen versio Frozen 2 -elokuvasta toteutetaan saamen kansan ja Walt Disney Animation Studiosin yhteistyön tuloksena. Koska saamelaiskulttuuri on inspiroinut  Frozen 2 -elokuvan tekijöitä, on Saamelaiskäräjille ja Saamelaisneuvostolle ollut tärkeää varmistaa, että saamelaiskulttuuria käsitellään kunnioittavasti ja hyväksyttävästi.   

Tämän vuoksi perustettiin erillinen saamelainen asiantuntijaryhmä auttamaan elokuvantekijöitä navigoimaan saamelaisten kulttuurin, historian, oikeuksien ja yhteiskunnan osa-alueilla elokuvanteon aikana. Saamelaisen asiantuntijaryhmän nimeksi annettiin “Verddet” (Väärtit).  

“Olemme todella ylpeitä Verddet-ryhmästämme. Ryhmä on antanut ammatillista tietoaan ja ainutlaatuisia kokemuksiaan tähän työhön”, toteavat puheenjohtajat. 

Verddet-ryhmään kuuluvat Káren Ánne Buljo, Veli-Pekka Lehtola, Cecilia Persson, Piia Nuorgam, Christina Hætta, and Ánne Lájlá Utsi.   

Ainutlaatuisia mahdollisuuksia 

Saamen kansan ja Walt Disney Animation Studiosin välisellä sopimuksella on muitakin positiivisia tuloksia saamelaisyhteisölle, mukaan lukien ammatillisen tiedon vaihto ja osaamisen kehittäminen. Nämä hyödyttävät saamelaisyhteisöä.  

“Meidän on pitänyt tunnistaa tässä prosessissa, mikä on arvokasta koko yhteisöllemme. Pidämme tärkeänä muun muassa saamelaisten kulttuurityöntekijöiden osaamisen kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä ja potentiaalisia yhteistyömahdollisuuksia koko Saamenmaalle. Odotamme innolla, että voimme jakaa tarkempia yksityiskohtia myöhemmin asian tiimoilta”, puheenjohtajat sanovat.  

Liitteenä allekirjoitettu sopimus ja Verddet-ryhmän jäsenten henkilökuvat.

Mediakuvia löytyy Flickr -tililtä: 

https://www.flickr.com/photos/samediggi/ 

Kuvateksti 1: Saamelaisdelegaatio tapasi Frozen 2 -elokuvan tuottajan Peter Del Vechon ja hänen tiiminsä Walt Disney Animation Studiosta Del Vechon lehdistömatkan aikana Oslossa 22. ja 23.9.2019. Osapuolet kirjoittivat seremoniaalisen julkisen version sopimuksesta. Kuva: Lars Opstad / Sámidiggi & Sámeráđđi.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia