Saamelaisalueen toimijat vetoavat saamen kielilain mukaisen avustuksen puolesta
Suunniteltu budjettileikkaus saamen kielilain mukaiseen avustukseen heikentäisi huomattavasti saamenkielisiä palveluita ja henkilöstön saatavuutta.
Saamelaiskäräjät, saamelaisten kotiseutualueen kunnat (Inari, Utsjoki, Enontekiö ja Sodankylä), Lapin hyvinvointialue, saamelaismuseo Siida ja Saamelaisalueen koulutuskeskus ovat laatineet yhteisen vetoomuksen saamen kielilain mukaisiin avustuksiin kohdistuvista leikkauksista ja niiden vaikutuksista saamenkielisiin palveluihin.
– Vetoamme eduskuntaan, että se palauttaisi saamen kielilain mukaisen avustuksen 250 000 euron tasolle. Valtioneuvosto ehdottaa vuoden 2025 budjettiin 130 000 euron leikkausta avustukseen, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.
Ehdotettu summa ei kata viranomaisten tarpeita
Valtioneuvoston budjettiesityksessä ehdotettu summa ei riitä kattamaan viranomaisten saamen kielilain toimeenpanoon liittyviä tarpeita.
Saamen kielilain mukaisten avustusten tarkoituksena on edistää saamen kielilain toteutumista ja avustusta voidaan käyttää lain soveltamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.
Avustusta on käytetty pääasiassa tulkkaus- ja käännöspalveluiden ostoon, sekä saamen kielen koulutukseen osallistumisesta aiheutuviin sijaiskustannuksiin. Suunnitellut leikkaukset vaikuttaisivat vetoomuksen mukaan merkittävästi saamenkielisen henkilöstön saatavuuteen ja saamen kielten elinvoimaisuuteen Suomessa.
Avustuksella saadaan paljon aikaan
Saamen kielilain mukainen avustus on osoittautunut yhdeksi tehokkaimmaksi keinoksi lisätä saamenkielisen ammattihenkilöstön määrää.
Avustuksen turvin on voitu myöntää vuosittain palkallista virkavapaata eri alojen ammattilaisille saamen kielten opiskelua varten. Eri selvitykset osoittavat, että jo yksi saamen kielen taitoinen ammattilainen voi merkittävästi parantaa julkisten palveluiden saatavuutta. Pulaa on varsinkin inarin- ja koltansaamenkielisistä osaajista.
Hallituksen päätös aikuiskoulutustuen poistamisesta heikentää työelämässä olevien mahdollisuuksia opiskella saamen kieltä, ja siksi saamen kielilain mukaisen avustuksen merkitys on entisestään kasvanut.
Kielilain avustuksen taso on ollut yli 200 000 euroa
Saamen kielilain mukainen avustus on ollut korkeimmillaan vuonna 2023, jolloin sitä myönnettiin yhteensä 290 000 euroa, kun Lapin hyvinvointialue lisättiin saamen kielilain soveltamisalaan. Vuonna 2024 avustuksen määrä on ollut 250 000 euroa, josta sitä suunnitellaan vähennettävän 120 000 euroon.
Suunniteltu leikkaus vaikuttaa erityisesti Inarin kunnan ja Lapin hyvinvointialueen mahdollisuuksiin tuottaa viranomaispalveluita kolmella saamen kielellä. Lisäksi avustukseen kohdistuu ensi vuoden alusta myös uusia paineita, kun TE-uudistus tuo kuntiin lisää tehtäviä ja TE-palvelut pitää olla tarjolla saamelaisten kotiseutualueella saamen kielillä. Tätä rahoitustarvetta ole huomioitu TE-uudistuksen rahoituksessa.
Saamenkielisen henkilöstön saatavuusongelmaan tarvitaan valtion tukea
Yhteisessä vetoomuksessa todetaan, että saamelaisten kotiseutualueen viranomaisten ja muiden toimijoiden on haastavaa yksin omilla taloudellisilla resursseillaan ratkaista saamenkielisen henkilöstön saatavuusongelmaa, vaan tähän tarvitaan valtion tukea.
Vetoomuksessa esitetään, että valtiovallan tulisi tehdä pikaisia toimia, jotta jatkossakin saamelaisväestölle voidaan tarjota saamen kielilain mukaisia palveluita ja saamen kielet pysyvät elinvoimaisina kielinä. Avustuksen tulisi vähintään vastata viime vuoden tasoa, eli 250 000 euroa.
Vetoomuksen allekirjoittajat:
Enontekiön kunta
Inarin kunta
Sodankylän kunta
Utsjoen kunta
Lapin hyvinvointialue, saamenkieliset ja kulttuurinmukaiset palvelut
Saamelaiskäräjät
Saamelaismuseo Siida
Saamelaisalueen koulutuskeskus
Lue koko vetoomus tästä: Vetoomus saamen kielilain mukaisen avustuksen puolesta
Lisätietoja antavat:
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi, 044 753 3766, pirita.nakkalajarvi@samediggi.fi
Saamelaiskäräjien kieliturvasihteeri Anne Kirste Aikio, 010 839 3124, anne-kirste.aikio@samediggi.fi.
Tietoa saamen kielilain mukaisista avustuksista:
Saamen kielilain mukaiset avustukset – Oikeusministeriö (oikeusministerio.fi)