Saamelaiskäräjät: Totuus- ja sovintokomission tilaama erillisselvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista saamelaiskulttuuriin on uraauurtava
Erillisselvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen saamelaiskulttuuriin julkaistiin maanantaina 16.9. etäyhteyksin. Selvityksen on laatinut tutkijaryhmä Klemetti Näkkäläjärvi, Jouni J.K. Jaakkola ja Suvi Juntunen osana valtioneuvoston asettaman saamelaisten totuus- ja sovintokomission työtä.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi piti selvityksen julkaisutilaisuudessa kommenttipuheenvuoron, jossa hän nosti esiin tietopohjan rakentamisen tärkeyden ilmastonmuutokseen sopeutumistoimille kaikissa saamelaisten perinteisissä elinkeinoissa.
Puheenjohtaja Näkkäläjärvi pitää totuus- ja sovintokomission erillisselvitystä uraauurtavana, mutta vasta pienenä osana tarvittavaa tietopohjaa.
– On äärimmäisen tärkeää, että saamme kerättyä yhteen tutkimustietoa ja perinteistä tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista saamelaisiin, kaikkiin saamelaisten perinteisiin elinkeinoihin ja saamelaisten kotiseutualueeseen. Tätä tietoa on vielä aivan liian vähän.
– Olen huolestunut siitä, että me täällä pohjoisessa kärsimme ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kasvavasta epävarmuudesta valtavasti, mutta olemme pitkälti sivussa esimerkiksi vihreään siirtymään liittyvistä tutkimushankkeista, tutkimusrahoituksesta ja erilaisista toimista.
Puheenjohtaja Näkkäläjärvi totesi puheessaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon olevan eksistentiaalinen uhka kaikille saamelaisten perinteisille elinkeinoille, joita ovat metsästys, kalastus, keräily, saamen käsityö eli duodji ja poronhoito.
– Äärimmäiset sääolosuhteet ovat ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet pohjoisessa. Vaikeiden talvien jälkeen olemme juuri kokeneet erittäin kuivan ja kuuman kesän. Epävarmuus ja ennustettavuuden puuttuminen ovat uusi normaali. Ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen ovat perus- ja ihmisoikeuskysymys saamelaisille.
Näkkäläjärvi totesi myös, että ilmastonmuutos heikentää tulevien sukupolvien oikeutta puhtaaseen ympäristöön, terveyteen, hyvinvointiin ja omaan kulttuuriin.
Erillisselvityksessä nostetaan yhtenä toimenpiteenä esiin saamelaisten ilmastonmuutokseen sopeutumisohjelman laatiminen. Ilmastonmuutokseen sopeutumisohjelma kaikille saamelaisten perinteisille elinkeinoille on myös yksi Saamelaiskäräjien kuluvan kauden prioriteeteista.
– Olemme valmistelemassa ohjelmaa yhdessä lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ohjelman pitää perustua tutkittuun tietoon ja saamelaisten perinteiseen tietoon. Asialla on kiire, koska ilmastonmuutokseen sopeutuminen on jo arkea kaikissa saamelaisten perinteisissä elinkeinoissa, sanoi Näkkäläjärvi puheenvuorossaan.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen saamelaiskulttuuriin: Selvitys Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle
Selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista saamelaiskulttuuriin Suomen saamelaisten kotiseutualueella. Selvityksen aineistona ovat aiemmissa tutkimushankkeissa tehdyt haastattelut työpajat ja tutkimuskirjallisuus. Selvitys tarkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia saamelaisten perinteisiin elinkeinoihin ja niihin liittyvään perinteiseen tietoon, oikeudenmukaisuuskysymyksiin sekä terveyteen ja hyvinvointiin saamelaisten näkökulmasta. Selvitys osoittaa, että muutoksia tapahtuu monilla eri alueilla, ja saamelaiskulttuuri on erittäin haavoittuvainen ilmastonmuutokselle. Saamelaisten elinympäristö ja ilmasto ovat muuttuneet merkittävästi 1990-luvulta alkaen.
Selvityksessä esitetään konkreettisia toimenpiteitä, joilla voisi turvata saamelaiskulttuurin säilymistä ilmastonmuutoksen rinnalla. Toimenpiteet liittyvät niin saamelaisia koskevaan lainsäädäntöön, tutkimukseen, opetukseen, hallintoon, perinteisen tiedon taltioimiseen kuin kotiseutualueen palveluihinkin.
Lisätietoja:
Pirita Näkkäläjärvi
Puheenjohtaja
044 753 3766
pirita.nakkalajarvi@samediggi.fi